Сьогодні студенти КІФК ЦНТУ дізнавалися про українські традиції святкування Масниці в обласному краєзнавчому музеї, завітавши на етнографічно-просвітницький захід «Масляна – український різновид європейського карнавалу», що відбувся в рамках проєкту «Календар як дзеркало суспільних змін».
Старша наукова співробітниця Регіональний центр наукових історико-краєзнавчих досліджень, кандидатка історичних наук Світлана Проскурова та старша наукова співробітниця Світлана Саванчук розповіли молоді, що в Україні Масляна була одним із варіантів європейських карнавалів, приурочених до початку Великого посту. Цьогоріч Масляна триватиме з 24 лютого по 2 березня.
Карнавальний тиждень Масляної, або Колодія, в Україні мав яскравий національний колорит і відрізнявся від російського варіанта відсутністю агресивних елементів (зокрема, кулачних боїв). Це пояснюється тим, що головними ініціаторками й дієвими особами свята були жінки, а основним місцем святкувань – корчма або шинок. Давність і вкоріненість цього свята в Україні підтверджує і широка розповсюдженість прізвища Колодій (яке походить від діалектної назви стельмаха – майстра з виготовлення коліс). Нині в Україні налічується 6 633 носії цього прізвища, найбільше – в Галичині.
Традиційними для всієї України в цей тиждень були такі страви, як вареники з сиром і сметаною, гречані млинці, пироги, налисники. Спікерки приділили особливу увагу поясненню молоді народних понять і термінів: карнавал, Колодій, колодка, корчма, вареники, Жилавий понеділок, Пущення.
І яка ж Масниця без традиційної страви? Учасники зустрічі частувалися варениками з сиром, насолоджуючись смаком давніх українських традицій.